Maten vi äter bidrar med en stor del av de utsläpp vi står för. Ungefär 20-25 procent av utsläppen från svenska hushåll kommer från maten. Längre ner på sidan kan du läsa vad du kan göra för att minska den påverkan som din mat har på klimatet.
Hur mycket CO2-utsläpp bidrar din mat med?
I tabellen nedan listas hur mycket koldioxidutsläpp det vi äter bidrar med. Uträkningarna av antal kilo är baserade på statistik och schabloner.

Många matvaror har klimatmärkning som kan användas för att få en mer exakt siffra av vad just du och ditt hushåll bidrar med.
| Antal Kilo CO2 | ||
| Mat för en person i en vecka | 38 kilo | |
| Mat för en person i en månad | 167 kilo | |
| Mat för en person i ett år | 2000 kilo | |
| Mat för ett hushåll i en vecka | 154 kilo | |
| Mat för ett hushåll i en månad | 667 kilo | |
| Mat för ett hushåll i ett år | 8000 kilo | |
| Mat för 1000 kr | 126 kilo |
Vad är klimatbra mat?
Sambanden när det gäller mat och klimat kan vara komplicerade, men det finns ett antal saker man kan göra för att minska sin mats påverkan på utsläppen.
Generellt gäller:
- Närproducerat är oftast bra.
- Att äta efter säsong är oftast bra.
- Vegetariska produkter är mindre klimatbelastande än animaliska.
Guide till klimatsmart ätande:
Ät gärna (helst närodlat)
- Potatis
- Ärtor
- Bönor
- Säsongsanpassade grönsaker (T.ex. rotfrukter och vitkål på vintern, tomater, salladsgrönt på sommaren)
- Närodlad frukt och bär under säsong
- Fisk från hållbara bestånd – t.ex. Hoki, Kravmärkt lax
- Närodlade blåmusslor och ostron
- Kyckling
- Griskött, lamm, vilt
- Matvete, matkorn, pasta, bulgur
- Mjölkprodukter
Undvik
- Nötkött från områden som tillämpar långa uppfödningstider t.ex. Latinamerika och Irland.
- Rödlistade fiskarter – t.ex. rödspätta, bergtunga.
- Ris.
- Frukt och grönsaker som transporterats med flyg.
Undvik att slänga maten.
- Vi slänger ca 30% av den mat vi köper!


Som lärare i hemkunskap har jag ständigt betonat vikten av att förstå kopplingen mellan det vi äter och hur det påverkar vår omvärld. Under mina lektioner har jag ofta uppmuntrat eleverna att upptäcka nya vegetariska recept och att vara medvetna om varifrån deras mat kommer.
Jag brukar säga att att välja lokala och säsongsanpassade ingredienser inte bara är bra för klimatet, utan det ger också en chans att uppskatta och stödja vårt lokala jordbruk. Och låt oss inte glömma att närproducerad mat oftast smakar mycket bättre!